El SIBO no es lo único que te puede hinchar

El SIBO no és l'únic que et pot inflar

¿ I si no fos la fructosa ni el SIBO el que et fa inflar quin globus després de dinar?


Es parla molt sovint de la intolerància a la fructosa i els símptomes.

Probablement no és la primera vegada que escoltes que la mala absorció d'aquest carbohidrat, present en algunes fruites i verdures, pot causar inflor abdominal, diarrea, excés de gasos i distensió. Tot i això la fructosa i el SIBO (Sobrecreixement Bacterià a l'Intestino Delgado) no són sempre els culpables de les teves molèsties...

Recentment vam veure un pacient en consulta que va acudir a nosaltres amb diferents tests, entre ells test d'aire espirat com el de lactulosa ( el que fem per detectar SIBO) i el de fructosa.

El de fructosa va sortir negatiu, però ell referia molèsties digestives en menjar algunes fruites i verdures com el raïm, poma, préssec, pebrots… donant-li voltes, vaig decidir fer-li un test de sorbitol per separat, i voilà, positiu en malabsorció al sorbitol.


El sorbitol és un poliol (alcohol de sucre) present de manera natural en molts aliments, en quantitats variables. Es troba en fruites amb os, fruites deshidratades i verdures com el pebrot verd i el blat de moro.



També es produeix sintèticament i s'utilitza a la indústria alimentària com a edulcorant baix en calories, etiquetat com a E-420. Sol estar present en productes edulcorats com xiclets o iogurts sense sucres. Compte, també en alguns suplements!



La intolerància al sorbitol és deguda a una mala absorció intestinal, probablement perquè el tub digestiu està malmès i no li permet absorbir correctament el sorbitol. En alguns casos rars, pot tenir un component genètic.



Normalment quan fem aquests tests s'analitzen la fructosa i sorbitol alhora, en un únic test, però hi ha pacients que presenten només intolerància al sorbitol, ja que la fructosa es pot absorbir mitjançant altres transportadors com el GLUT2 i GLUT5, però el sorbitol només via el transportador GLUT2.



També s'ha observat en alguns estudis com en aquest publicat a la revista Cell que la disbiosi intestinal pel dèficit de bacteris del gènere Clostridium pot provocar també una pitjor digestió del sorbitol i fins i tot una malabsorció completa. I és que alguns bacteris positius del gènere Clostridium produeixen un enzim anomenat SHD (Sorbitol dehydrogenase), que és necessari per poder processar correctament el sorbitol.



Els investigadors de l'estudi van descobrir que després que els ratolins rebessin antibiòtics i una dieta rica en greixos saturats, les cèl·lules que recobreixen l'intestí utilitzaven menys oxigen. Això va generar nivells més alts d'oxigen a l'intestí, cosa que va reduir la quantitat de clostridis beneficiosos. Sense la quantitat suficient de clostridis, el sorbitol no es descomponia a l'intestí.



És per això clau en el tractament de la malabsorció a la fructosa i al sorbitol abordar la disbiosi intestinal i donar suport a les mucoses, i no només fer una dieta restrictiva, si de veritat volem solucionar la intolerància d'una vegada per totes.


Com saber llavors si tens intolerància al sorbitol?



Podries tenir-la si tens els símptomes següents:

  • Gasos
  • Diarrea osmòtica
  • Femtes pastoses, diarreiques
  • Urgència per anar al bany
  • Inflor
  • Rampes intestinals


Podem analitzar-ho mitjançant un test no invasiu d'aire, on et donen una mica de sorbitol en forma de líquid i has de bufar en una màquina que mesura la fluctuació d'hidrogen i metà, cosa que ens permet saber si el teu intestí ho està absorbint bé o no.

--

ASSESSORIES PERSONALITZADES DE NUTRICIÓ I PSICONEUROIMMUNOLOGIA

📩 Contacte per dubtes i preguntes a info@mpunti.es o al WhatsApp +34 722 530 271

👉 Pots reservar la teva primera consulta fent clic aquí



Tornar al bloc

Deixa un comentari