Si tienes histaminosis, esto que te contaré te interesa

Si tens histaminosi, això que t'explicaré t'interessa

La meva relació d'amor odi amb la histamina 💔

Fa uns anys estàvem el meu equip de Nutricionistes i jo reunits a les nostres reunions setmanals parlant d'histamina. Observàvem que allò que ens havien ensenyat sobre la histamina, es quedava curt, que no tots els pacients amb símptomes d'histaminosi milloraven amb una dieta baixa en histamina (mals de cap, problemes digestius, picor a la pell, èczemes, retenció de líquid, rinitis i moqueig...).



Tot i tractar la disbiosi, gestionar l'estrès, millorar la salut hepàtica i reduint la inflamació, havent descartat al·lèrgies i altres possibles desencadenants, els pacients milloraven però no s'acabaven de trobar al 100%.



És per això que vam fer molts esforços a trobar i investigar altres possibles causes i la relació entre la histaminosi i les intoleràncies alimentàries. Avui et comparteixo diferents troballes i experiències a l'equip que ens han ajudat considerablement a acabar de resoldre els problemes de salut dels nostres pacients amb histaminosi.



Què és la histamina? 🤔


La histamina és una molècula que coneixem principalment pel seu paper en infeccions i al·lèrgies. 🌸 La histamina és produïda pel propi cos en resposta a reaccions al·lèrgiques a nivell del sistema immunològic. Davant d'una infecció o al·lèrgia, els glòbuls blancs es coordinen per alliberar molècules que, en unir-se, incrementen l'atac per eliminar el patogen (paràsits, bacteris…), augmentant la inflamació i reclutant altres cèl·lules del sistema immunitari per resoldre la infecció com més aviat millor.



A nivell perifèric (histamina sanguínia), regula la freqüència i força de la contracció cardíaca, la contracció del múscul llis de les vies respiratòries i del sistema gastrointestinal, les respostes al·lèrgiques i immunes, i la secreció gàstrica àcida. També es produeix histamina al cervell i regula el cicle son-vigília, la conducta motora, la ingestió d'aigua i aliment, la conducta sexual, l'aprenentatge i la memòria. 🧠



Qui la produeix? 🌍


La histamina sanguínia es produeix i emmagatzema majoritàriament als mastòcits i basòfils (també en altres cèl·lules, però en menor quantitat), localitzats a la pell i l'aparell respiratori. Per això, les reaccions al·lèrgiques més freqüents es localitzen a la pell i al tracte respiratori. Quan ocorre una infecció o reacció al·lèrgica, els mastòcits alliberen grans quantitats d'histamina, provocant símptomes com a comezón i dilatació dels gots, necessaris per eliminar el microorganisme.



A les al·lèrgies o intoleràncies alimentàries no al·lèrgiques, el cos reconeix com a estrany algun agent ambiental o una proteïna alimentària, reaccionant com si fos un patogen (un paràsit, un bacteri…), i sentim els mateixos símptomes que si tinguéssim una infecció. 🤒



Com l'eliminem 🚮


L'enzim DAO elimina la histamina extracel·lular i l'enzim HMNT elimina la histamina intracel·lular, especialment s'ha detectat al cervell. S'elimina específicament per la via de la metilació hepàtica, per tant, polimorfismes en la metilació o dèficit de cofactors (vitamina B12, turó, betaïna, folat…) poden provocar més dificultats per eliminar l'excés d'histamina al cos. 🧬


Histamina exògena: la histamina als aliments 🍲

La histamina exògena (la que no produeix el cos, present als aliments) s'associa habitualment amb una alteració de la microbiota intestinal o davant del consum d'aliments caducats/contaminats .

Normalment la histamina alimentària no causa reaccions adverses i símptomes, ja que es degrada a l'intestí i per tant no s'acumula gràcies a l'enzim DAO.



Per això, quan mengem aliments en mal estat o tenim un dèficit genètic de DAO o una gran permeabilitat intestinal, és probable que no tolerem grans quantitats d'histamina a causa del dèficit d'aquest enzim. En aquesta situació, com que hi ha una disminució de la degradació d'histamina, es produeix un excés d'histamina que provoca símptomes similars a una reacció al·lèrgica.



Aquests símptomes, com mal de cap, diarrea, i urticària, es poden reduir mitjançant una dieta sense histamina o amb fàrmacs antihistamínics (Maintz i Novak, 2007). Alguns aliments alts en histamina són la xocolata, els peixos blaus, el porc, els fermentats, el tomàquet o els espinacs, entre d'altres. També alguns microorganismes com Candida spp o Clostridium spp poden produir histamina per ells mateixos, de manera que en casos de disbiosi intestinal podem tenir un excés de histamina. 🍫🐟🍅. En aquest cas, una dieta baixa en histamina sí que podria estar justificada.



També podem tenir excés d'histamina si consumim alcohol o prenem fàrmacs que bloquegen l'activitat de la DAO, com ara alguns antidepressius, antibiòtics, diürètics o mucolítics, entre d'altres.



Histaminosi alimentària no al·lèrgica 🥗


Si patiu aquesta afecció, probablement us sentiu identificats amb les situacions següents:

  • Quan et pica un mosquit, et dutxes amb aigua molt calenta o fas esport, notes rubor, picor i dermografisme a la pell (en gratar-te, apareixen ratlles vermelles i amb relleu, pells molt sensibles)
  • Notes que la teva energia baixa després dels àpats.
  • Notes gasos, restrenyiment o diarrea.
  • Notes mal de cap.
  • Notes molta picor al cos.
  • Tens alteracions hormonals.
  • Cames inquietes i un llarg etcètera 😖

¿ Et sents identificat/da? T'explico per què:


La síndrome HANA (Histaminosi Alimentària No Al·lèrgica) és un mecanisme d'alliberament endògen d'histamina, és a dir, que les cèl·lules del sistema immunitari són les que alliberen histamina en resposta a certes proteïnes dels aliments.

Quan ha passat alguna alteració al tub digestiu, proteïnes que haurien de romandre al tub digestiu travessen la mucosa digestiva, produint una reacció negativa i inflamatòria intervinguda per cèl·lules del sistema immune, concretament Limfòcits T i Mastòcits, en què s'allibera histamina.

Aquesta histamina s'acumula als teixits de forma lenta, per la qual cosa la simptomatologia no sempre és immediata, podent aparèixer a les hores o dies d'haver ingerit l'aliment. ⏳


Mecanisme de HANA (Elaborat per Maria Puntí, 2022)


Es caracteritza per ser una reacció silent, és a dir, els afectats no perden la salut immediatament, sinó que van entrant en un deteriorament progressiu que va empitjorant la qualitat de vida.

Quan s'hi acumula histamina, els símptomes són molt semblants a l'al·lèrgia:


  • Cutanis: erupcions, atòpia i urticària, inflamació localitzada, eritema a la cara, coll i tronc, pell seca, formiguejos.
  • Digestius: nàusees, vòmits, diarrea, dolor epigàstric, còlics.
  • Circulatoris: hipotensió o hipertensió, edema, taquicàrdia, palpitacions i injecció conjuntival.
  • Neurològics: vertigen, cefalea, formigueig, rampes, sensació de calor peribucal, pèrdua de visió, insomni, problemes de memòria, fatiga.
  • Respiratoris: broncoconstricció, dificultat respiratòria, congestió, dispnea, rinitis crònica.
  • Digestius: reflux, acidesa o hipoclorhidria, nàusees i vòmits, gasos, còlics, restrenyiment, diarrea, dolor abdominal.
  • Dolors osteoarticulars, retenció de líquids i dolor per pressió.
  • Mucoses: excessiu salivatge, sequedat d'ulls, sequedat vaginal, sialorrea.
  • Hormonals: cicles llargs, infertilitat, dismenorrea, avortaments de repetició. 😷



La histaminosi comparteix alguns símptomes amb les al·lèrgies, com ara rinitis, picors, vermellors, inflamació, etc. Per això, és força comú que les persones amb excés d'histamina hagin estat derivades a l'al·lergòleg. No obstant això, aquest mecanisme no està intervingut per IgE i no té res a veure amb les al·lèrgies.



És a dir, podem desenvolupar HANA al blat però no ser celíacs, de manera que el blat en aquest pacient hauria de ser retirat temporalment encara que no tingui al·lèrgia al blat, ja que té HANA al blat.

Aquestes persones normalment han estat diagnosticades incorrectament amb fibromiàlgia, rinitis crònica, síndrome de sensibilitat central o síndrome de l'intestí irritable. A més, solem observar a la consulta que els pacients amb histaminosi solen recaure en processos com sobrecreixement bacterià, sobrecreixement fúngic o parasitosi, de manera que és imprescindible realitzar un pla adequat per a ells. 🩺



La solució no és una dieta baixa en histamina, sinó detectar contra quins aliments el teu cos està produint histamina.



Amb el test d'alliberament d'histamina de tercera generació i tractament adequat amb especialistes en histaminosi, podem revertir aquesta situació. L'examen que fem únicament necessita una extracció de sang i podem avaluar contra quines proteïnes el teu cos està alliberant histamina (pollastre, gall dindi, arròs, patata, soja, certes fruites i verdures…). Finalment, es fa una dieta d'acord amb els resultats mentre reparem el tub digestiu i la disbiosi intestinal. 🥗🔬

En aquest cas aquesta pacient, els seus problemes digestius, l'acne i la regularitat dels seus cicles no va millorar fins a retirar els aliments que van donar positiu al test per uns mesos.



L'abordatge de la histamina ha de ser tractat per un professional que sens dubte conegui totes les possibles causes, no és fàcil, però sens dubte hi ha moltíssim marge de millora, no normalitzem símptomes que poden ser tractats!

ASSESSORIES PERSONALITZADES DE NUTRICIÓ I PSICONEUROIMMUNOLOGIA

📩 Contacte per dubtes i preguntes a info@mpunti.es o al WhatsApp +34 722 530 271

👉 Pots reservar la teva primera consulta fent clic aquí

Tornar al bloc

Deixa un comentari