Addicció al menjar?

juny 21, 2022

¿Adicción a la comida?

Et vas preguntar mai per què no pots deixar enrere certes conductes o patrons alimentaris? Vas escoltar alguna vegada sobre el circuit de recompensa cerebral?
Comencem de poc: el circuit de recompensa és una part del sistema nerviós central compost per les neurones encarregades de fer-nos sentir plaer intens o satisfacció. Aquest circuit va ser molt important per a la nostra supervivència ja que afavoria la repetició de situacions (relacionades amb l'alimentació i la reproducció), que van permetre la perpetuació de la nostra espècie en temps en què predominava l'escassetat i el perill.
Els sistemes cerebrals de recompensa es veuen activats davant de la presència de DOPAMINA i responen davant d'estímuls amb CÀRREGA EMOCIONAL. La dopamina és una hormona però també és un neurotransmissor, és a dir, una molècula que transmet la informació entre les diferents neurones del cervell i activa 5 tipus de receptors cel·lulars. Es troba a les regions del cervell que regulen el moviment, l'EMOCIÓ, la MOTIVACIÓ i els SENTIMENTS DE PLAER.
Quins problemes trobem actualment relacionats amb la dopamina i quina relació tenen aquests amb les addicions?
Estem sobre estimulats de tecnologia, deixem de menjar aliments reals i consumim productes que alteren els nostres circuits cerebrals i com si això fos poc… no tenim vincles reals. El problema més gran és que tant l'excés com la deficiència d'aquesta substància química vital són la causa de diverses malalties i/o trastorns de la conducta.
Des del punt de vista de la psicologia cognitiva conductual, una addicció és una conducta que es dirigeix ​​al plaer oa la reducció de malestar i es manifesta amb un patró que es compon de dos elements:
- Una fallada recurrent en els mecanismes de control de la conducta.
- La realització de la conducta de manera repetitiva tot i conèixer-ne els efectes negatius.
No només hem de pensar en substàncies tòxiques quan parlem d'addiccions, sinó que hi ha diverses conductes que també es consideren com a tals. Avui dia, és molt freqüent escoltar parlar d'“addicció al menjar”, ​​“addicció a drogues (diverses)” i “addicció a les xarxes socials”. Per a algunes persones, menjar compulsivament és una manera d'afrontar l'estrès, l'ansietat i el dolor.
La regulació de l'alimentació té a veure amb un complex sistema integrat pel sistema nerviós central que processa informació provinent de diversos estímuls (externs visuals i olfactius), senyals interns del tub digestiu, característiques dels aliments i els nutrients. Es tracta de senyals hormonals i metabòlics que intervenen en la saciació (procés de temps que dura un menjar específic i que determina el moment en què ella finalitza) i la sacietat (supressió de la sensació de gana i d'ingesta d'aliment i el temps que dura aquest fenomen). Aquests senyals es poden veure alterats per qüestions emocionals. Quan l'aliment és una via per canalitzar emocions, estem en problemes.
✅ Algunes eines útils per als que tendeixen a fer servir els aliments com a ansiolítics poden ser:
✅ Menjar asseguts, amb plat i coberts
✅ Menjar a poc a poc
✅ No menjar i fer tasques paral·lelament
✅ Crear un clima calm a l'hora de seure a menjar
Tot i això, moltes vegades la gestió de les nostres emocions de forma autònoma no és suficient i el millor és acudir a un professional de la salut mental, que treballi de forma integral juntament amb altres. Quan l'aliment torna un recurs freqüent per evitar, tapar o calmar una emoció o situació, l'espai terapèutic ens convoca a preguntar-nos pel seu significat ia parlar-nos de forma compassiva. Darrere d'aquests mecanismes, hi ha molt de material per conèixer-nos a nosaltres mateixos.
-----
Demana la teva sessió de valoració gratuïta amb l'equip de psicologia aquí .
Per a més informació podeu escriure a info@mpunti.es o al telèfon 722 530 271.



Veure article complet

¿CÓMO TE PUEDE AYUDAR LA PNIE?
COM ET POT AJUDAR LA PNIE?

març 28, 2023

El miedo a apretar el freno
La por de prémer el fre

març 01, 2023

L'ésser humà és capaç d'adaptar-se gairebé a qualsevol situació. Això és un avantatge increïble per a la supervivència de l'espècie. Ens permet perfeccionar estratègies i mecanismes perquè formin part del nostre dia a dia, com les nostres eines de butxaca.

DISTINTOS TIPOS DE SOP ¿CUAL ES EL TUYO?
DIFERENTS TIPUS DE SOP QUIN ÉS EL TEU?

setembre 14, 2022