Caiguda de pèl i malestar digestiu, com estan relacionats?

novembre 03, 2021

Caída de pelo y malestar digestivo, ¿Cómo están relacionados?

La caiguda dels cabells està associada amb malaltia aguda i crònica, amb desnutrició proteicoenergètica (PEM), amb deficiències de minerals i vitamines i amb efectes adversos a medicaments.

Dins de l'EII (Malaltia Inflamatòria Intestinal) trobem la Malaltia de Chron, la Colitis Ulcerosa i la SII (Síndrome de l'Intestí Irritable), però com sabem aquests noms són les conseqüències i no les causes del malestar digestiu: és un calaix de sastre per a les disbiosi intestinals. Podeu llegir més informació sobre les causes del SII aquí per ampliar informació.

Anem a l'embolic! El creixement dels cabells es divideix en 4 fases, anàgen, catagen, telogen i exogen, però el 85% dels cabells es troba en fase anàgen, de creixement, que té una durada aproximada d'uns 8 anys, fins que es desprèn els cabells.

La majoria de les persones tenen entre 100.000 i 150.000 cabells al cuir cabellut i el despreniment de 25 a 100 cabells telògens per dia és normal; tanmateix, la caiguda del cabell anàgena (en creixement, la primera fase) mai no és normal.

Aquests fol·licles són metabòlicament molt actius i, com a resultat, molt sensibles als canvis nutricionals, la inflamació i la presa de medicació. A la MII els pacients noten un augment en la caiguda del cabell quan es renten i es raspallen els cabells i pot ser conscient de la pèrdua de cabell al voltant de la casa, al coixí oa les catifes en passar l'aspiradora.

A diferència d'altres tipus d'alopècia la caiguda passa de manera difusa, no “pegat” com serien altres tipus d'alopècia de caràcter autoimmune) o alopècia androgènica molt típica del SOP (pèrdua de cabell sobre la coroneta amb preservació de la línia frontal del cabell , com veiem a la imatge)

Alopècia androgènica

Se sap que les malalties tant agudes com cròniques com MII poden cursar de l'alopècia difusa, però hi ha poca literatura que abordi aquesta àrea més enllà de l'associació.

Inflamació sistèmica

Les citocines són missatgers inflamatoris produïts pel sistema immunitari que se sintetitzen en situacions de inflamació. Sabem que a la MII, tot i tenir un notable component genètic, la disbiosi intestinal hi juga un paper rellevant. La manca de diversitat de bacteris intestinals o la proliferació patògena d'alguna produeix una activació del SI (Sistema immunitari), permeabilitat intestinal i baixa producció d'àcids grassos SCFA (anti inflamatoris), amb la qual cosa és comú trobar una alta quantitat de citocines circulants a la sang.

Nivells elevats de citocines IFN-γ, TNF-α priva les cèl·lules de la papil·la dèrmica de la seva capacitat per mantenir el creixement del cabell anàgen, i amb això, caiguda exacervada de pèl.

Telògen effluvium, pèrdua de cabell a SII

Malnutrició

Ferro: la deficiència d'aquest mineral és comú a la MII que afecta aproximadament el 40% dels pacients. Les causes de deficiències de ferro inclouen la disminució de la ingesta, la pèrdua crònica de sang i la disminució de l'absorció. Les cèl·lules de la matriu del fol·licle pilós es divideixen ràpidament, i els nivells disminuïts de ferro poden reduir la funció de ribonucleòtid que depèn del ferro com a cofactor. Patir Helicobacter Pylori, gastritis o hipoclorhidria (sentir reflux i acidesa estomacal) és comú observar deficiència de ferro.

Zinc : es coneix que la deficiència de zinc és present entre el 15% al ​​65% dels pacients amb MII, particularment en CD fistulizante i com a resultat de la ingesta dietètica reduïda, l'absorció alterada, l'augment de l'excreció, la hipoalbuminèmia. El zinc està involucrat amb importants activitats funcionals al fol·licle pilós: és un potent inhibidor de la regressió del fol·licle pilós, accelera la recuperació del fol·licle i manté la secreció de greix sebàcia glàndules.

Desnutrició proteic energètica: La PEM severa pot precipitar la caiguda del cabell telogen. El cos cabellut és un teixit ric en proteïnes, i durant la privació de proteïnes a la dieta, els nivells de proteïnes en sang es mantenen a costa de la proteïna tissular. A l'alopècia difusa el diàmetre del bulb pilós es redueix significativament quan hi ha PEM i subseqüentment, els cabells cauen amb facilitat.

Els baixos nivells de Vitamina D o Biotina poden causar també alopècia difusa. A més, cal tenir en compte que l'hipotiroïdisme, la presa d'anticonceptius hormonals i antidepressius poden provocar també la caiguda de pèl.

Si pateixes caiguda de pèl ia més símptomes de malestar digestiu, indagar en els teus hàbits de vida i analitzar l'estat del teu sistema digestiu serà clau per resoldre'l, ja que solucionant la causa, la pèrdua de pèl es pot revertir en pocs mesos. La solució no és a la suplementació sinó a la recerca de l'arrel per solucionar el problema des de la base.



Veure article complet

¿CÓMO TE PUEDE AYUDAR LA PNIE?
COM ET POT AJUDAR LA PNIE?

març 28, 2023

El miedo a apretar el freno
La por de prémer el fre

març 01, 2023

L'ésser humà és capaç d'adaptar-se gairebé a qualsevol situació. Això és un avantatge increïble per a la supervivència de l'espècie. Ens permet perfeccionar estratègies i mecanismes perquè formin part del nostre dia a dia, com les nostres eines de butxaca.

DISTINTOS TIPOS DE SOP ¿CUAL ES EL TUYO?
DIFERENTS TIPUS DE SOP QUIN ÉS EL TEU?

setembre 14, 2022