Estar prim implica estar saludable?

novembre 03, 2021

¿Estar delgado implica estar saludable?

“Com a menjar escombraries i tot el que vull i no engreixo, quina sort tinc”, us sona veritat?
.
Tendem a creure que una persona prima és una persona saludable, i per l'extrem contrari, aquelles persones que tenen un % més elevat, donem per suposat de primeres que no es cuiden i tenen més risc cardiovascular. Doncs bé, això no és cert.
.
És clar que el sobrepès (+ 30% del percentatge de greix) és un risc més per patir síndorme metabòlica i inflamació de baix grau, però pots estar prim i tenir els mateixos riscos o més de patir-ho, és el que anomenem els TOFI: thin outside, fat inside (prims per fora, grossos per dins).
.
Sense anar més lluny, 3 de cada 10 prims poden tenir risc de patir obesitat funcional amb tots els riscos que això comporta (infart cerebral, diabetis, hipertensió, atacs cardíacs, accidents cardiovasculars, inflamació…). En aquestes persones veuríem elevats els nivells d'adiponectina, àcid úric, marcadors de necrosi tumoral, IL-6, triglicèrids elevats, melatonina baixa, tensió alta…
.
Això passa perquè el teixit gras encara que no es trobi en excés, és “mal funcionant” i la gran majoria és visceral (es troba dins dels òrgans: aquestes panxes “dures” i rodones) produint adipocines, citocines pro inflamatòries, que augmenten el risc de patir una infinitat de malalties.
.
Així doncs, si ets prim, t'has de cuidar igual, probablement si jutgem per exemple el cas d'aquesta infografia, ens estaríem portant per tòpics, potser la persona de l'esquerra està 10 vegades més saludable que la de la dreta perquè porta una bona alimentació , fa esport, però té un percentatge no visceral de greix del 30%, té molta més massa muscular que la prima i està perfectament saludable. Això no ho podem saber a simple vista.
.
No ens guiem per tòpics ni primers judicis 👌



Veure article complet

¿CÓMO TE PUEDE AYUDAR LA PNIE?
COM ET POT AJUDAR LA PNIE?

març 28, 2023

El miedo a apretar el freno
La por de prémer el fre

març 01, 2023

L'ésser humà és capaç d'adaptar-se gairebé a qualsevol situació. Això és un avantatge increïble per a la supervivència de l'espècie. Ens permet perfeccionar estratègies i mecanismes perquè formin part del nostre dia a dia, com les nostres eines de butxaca.

DISTINTOS TIPOS DE SOP ¿CUAL ES EL TUYO?
DIFERENTS TIPUS DE SOP QUIN ÉS EL TEU?

setembre 14, 2022