Micoteràpia

novembre 03, 2021

Micoterapia

Ja són uns quants anys els que faig servir la micoteràpia tant amb mi com amb els pacients de l'equip. Per què?

Els fongs medicinals contenen més de 150 compostos bioactius en la seva estructura altament prebiòtics: B-glucans, coenzim Q10, Omega 3 , vitamines i minerals... que s'utilitzen per donar suport al tractament de diverses patologies.

Els β-glucans presents a tots els bolets medicinals en arribar a l'intestí són capturats per les cèl·lules a les plaques de Peyer, el teixit limfàtic que recobreix les mucoses i l'intestí facilitant el transport d'aquestes molècules cap a la melsa, els nòduls limfàtics i la medul·la òssia, on interactuen amb cèl·lules del sistema immunitari per activar la funció immune.

No només ajuden a incrementar i reforçar la resposta del nostre sistema immunitari sinó que també mostren una capacitat reguladora, de manera que també es recomanen en casos de patologies autoimmunes, al·lèrgies ambientals o alimentàries.

Aquests són utilitzats també per la seva capacitat antiinflamatòria i antioxidant, que ens poden ajudar en casos de patologies com Malaltia Inflamatòria Intestinal, permeabilitat intestinal o problemes de disbiosi digestiva (candidiasi, sobrecreixement bacterià, parasitosi, infeccions víriques…); a més, doncs, a més, exerceixen un efecte prebiòtic i regenerador, és a dir, estimulen el creixement de bacteris beneficiosos com Lactobacillus i Bifidobacteris.

Cada cop som més conscients com a societat de la importància de tenir un sistema immunitari competent i una microbiota saludable per a la prevenció de contagis davant de virus i altres microorganismes. És per això que la presa daliments prebiòtics i immunoreguladors, entre altres estratègies com lestil de vida o els nivells de vitamina D, són una bona manera de mantenir una microbiota saludable i diversa.

Per exemple, Ganoderma lucidum (Reishi) estimula les funcions immunitàries davant d'infeccions viriques i bacterianes a més de posseir efectes calmants i regulació del sistema nerviós central.

El xiitake es pot emprar com a bactericida davant infeccions per H. pylori o Saphylococcus aureus i com a immunomodulador per a persones amb intoleràncies.

Els bolets medicinals tenen múltiples compostos beneficiosos per a la nostra salut

Vademecum Hifas da Terra 2018

La marca més reconeguda amb què acostumo a treballar és Hifas da Terra (https://hifasdaterra.com), pioners en el camp de la micoteràpia, en aquest cas un dels últims productes és Biodefens que combina una sèrie de fongs antivirals com Maitake, Reishi i Shiitake juntament amb prebiòtics obtinguts del Bolet d'ostra i de Cardo, que combinat amb Vitamina C forma un combo immunoregulador i prebiòtic, un suplement que estic usant en diversos dels meus pacients per ajudar-los a millorar la permeabilitat intestinal, millorar el sistema immunitari i promoure l'equilibri de la microbiota (eubiosi).

1. L'Enshasy HA, Hatti-Kaul R (2013) Mushroom immunomodulators: unique molecules with unlimited applications. Trends in Biotechnology 31, 668-677.

2. Hobbs C (2005) Medicinal mushrooms for cel·lular defense, immunity & longevity.

3. Lull C, Wichers HJ, Savelkoul HFJ (2005) Antiinflammatory and immunomodulating properties of fungal metabolites. Mediators of

Inflammation 2, 63-80.

4. Sushila Rathee, Dharmender Rathee, Deepti Rathee, Vikash Kumar, Permender Rathee, (2012) Mushrooms as therapeutic agents. Brazilian Journal of Pharmacognosy 22, 459-474.

5. Zhi-Bin Lin ZB (2005) Cellular i molecular mechanisms of immuno-modulation by Ganoderma lucidum. Journal of Pharmacological Sciences 99, 144-153. page79image64841280page79image64837056



Veure article complet

¿CÓMO TE PUEDE AYUDAR LA PNIE?
COM ET POT AJUDAR LA PNIE?

març 28, 2023

El miedo a apretar el freno
La por de prémer el fre

març 01, 2023

L'ésser humà és capaç d'adaptar-se gairebé a qualsevol situació. Això és un avantatge increïble per a la supervivència de l'espècie. Ens permet perfeccionar estratègies i mecanismes perquè formin part del nostre dia a dia, com les nostres eines de butxaca.

DISTINTOS TIPOS DE SOP ¿CUAL ES EL TUYO?
DIFERENTS TIPUS DE SOP QUIN ÉS EL TEU?

setembre 14, 2022